Word vriend!
News

Verslag door Vincent Latjes – MiNC-Café met Jack Mikkers 18 juni 2018

Verslag door Vincent Latjes – MiNC-Café met Jack Mikkers 18 juni 2018

Maandagavond 18 juni: om 20.00 uur wederom een speciaal MiNC-café in de Verkadefabriek. MiNC is het Bossche kenniscafé over milieu, innovatie, natuur en creativiteit. Elk seizoen een avondvullend programma met interessante podiumgasten onder leiding van Frank Finkers, Rob de Vrind en Lise Marie Bom. En…. er is altijd live muziek.

Een verslag van deze avond door Vincent Latjes

Maandagavond, uurtje of zeven. De laatste hap pizza is er zojuist in gegaan, slokje bier er achteraan. Even de tanden poetsen, schoenen strikken, sleutels vinden.. Een kilometertje of twee slentert langst de Westwal, met de Tramkade op de achtergrond die steeds verder rijst. Ik steek de Buitenhaven over en werp nog even een blik naar rechts over een glinsterende Dommel. Bij het stoplicht aangekomen op het knopje gedrukt, wat luttele seconden vullen het moment. Tot slot nog een klein stukje lopen richting de royale, doch subtiele poort die de entree van de Verkadefabriek siert. Even houd ik mijn pas in. Ik neem nog een hijs van mij sigaret; dump ‘m in het peukenbakkie aan de muur, schuif mijn voeten een keer heen en weer over de mat en ik vervolg mijn weg naar binnen.

Het is weer tijd voor een nieuwe MiNC.

Zoals gewoonlijk wordt de avond afgetrapt met de laatste actualiteiten. Rob weet ons weer bij te praten over wat er allemaal gaande is, over allerlei moois wat weer te vinden is in en rond ’s-Hertogenbosch, waaronder een heuse Ochtenddauw. De begeleidende foto – het moge niet anders zijn – dan ook geschoten met een prachtige bundel licht die het plantje zijn naam eer aandoet.

Een tijdje geleden las ik op de website van Omroep Brabant een artikel over een agrariër die aanwezig was bij de klimaattop van Brabant, te Breda. De kern van het artikel was dat er niet geluisterd werd naar de persoon in kwestie. De aangedragen oplossingen werden weggewoven, het luisterend oor leek elders. Tafelheer in kwestie; dijkgraaf Lambert Verheijen, de volgende spreker tijdens MiNC. De link had ik nog niet direct gelegd, tot Lambert het zelf opmerkte in zijn opening. De boodschap hierbij was dat op enkele reacties na het een bijeenkomst was met een positief karakter. Vanuit een groot aantal overheden, NGO’s en bedrijven werd tijdens deze top besproken over wat er anders kan, en moet. Kern van de bijeenkomst; anticipatie, participatie. We zullen het samen moeten doen; met nadruk op doen. Tekenend voor deze boodschap was de uitspraak van een 10-jarige bezoekster aan de top: als we de natuur willen redden zullen we allemaal een beetje pijn moeten hebben.

Hoe ze elkaar gaan vinden zal moeten blijken, maar 1 ding is zeker. De jeugd heeft de toekomst, en de toekomst heeft de jeugd.

Even een zijpaatje. Op Netflix is de documentaire Accidental Courtesy te vinden. Een documentaire waarin Daryl Davis, een donkere jazzpianist, in gesprek gaat met Ku-Klux-Klan leden om ze tot andere gedachten te brengen. De boodschap die hij geeft over het veranderen van de wereld; met elkaar in een zaal gaan zitten en dingen vertellen waar je het allemaal over eens bent, dat is niet de manier waarop je de wereld veranderd. Bruggen bouwen doe je tussen werelden. Het bruggetje dat ik hierbij wil leggen is naar de presentatie van Erwin van Woudenberg, lector innovatief ondernemen met natuur aan de HAS. Hij vertelde dat er heel zwart-wit gezegd twee soorten mensen zijn in deze wereld. De mensen die bomen knuffelen en de mensen die geld willen verdienen met die bomen. Als je die twee samenneemt kom je tot een plaatje waarbij je met respect voor natuur, op economisch verantwoorde wijze omgaat met je omgeving. Duurzaam & economisch verantwoord consumeren dus. Als consument zijnde hebben we de keus of we weinig geld uit willen geven en ecologisch onverantwoord omspringen met de wereld, of dat we wat meer uitgeven en daarmee ecologische verantwoordelijkheid nemen. We willen over het algemeen wat het beste is voor de planeet, maar een euro’tje meer voor die kilo bananen gaat dan toch wel weer te ver.. realistisch gezien zal de transitie echter moeilijk enkel vanuit de consument kunnen komen. De producent heeft hier een zeer grote verantwoordelijkheid in. Het mes snijdt dus aan twee kanten; de overlapping tussen zij die de bomen knuffelen, en zij die er geld aan willen verdienen.

Tijdens het groentekistje werd er weer een aantal enerverende pitches gehouden, waarvan ik mij bij deze slechts ga beperken tot de laatste; Herenboeren. Een initiatief waarbij tegen een initiële inleg en een maandelijkse bijdrage er geïnvesteerd wordt in een boerderij, waarbij de investeerder zijn eigen biologische vlees en biologische groenten af kan nemen. Een ontzettend gaaf initiatief gedreven vanuit het feit dat we tegenwoordig eigenlijk niet meer weten waar ons eten nou precies vandaan komt. Tegen het einde van de pitch had ik mijn pen al in de aanslag om er maar gauw een krabbel onder te zetten, totdat helaas bleek dat de initiële inleg tweeduizend euro bedraagt. Als student zijnde hoef ik gelukkig niet ieder duppie om te draaien, maar voor tweeduizend euro kan ik wel een hoop overbodige biertjes kopen! Wellicht dat er in mijn omgeving interesse te kweken is in een soort persoonlijke crowdfunding voor deze crowdfunding, waarbij ik geld inzamel om in dit stukje boerderij te kunnen investeren..

Hopelijk, wellicht.

Jack Mikkers. Burgervader van ’s-Hertogenbosch en tevens spreker tijdens deze avond. Een onvervalst Eindhovens accent (als geboren en getogen Valkenswaardenaar reken ik Veldhoven voor het gemak maar even tot de lichtstad). Tijdens zijn beurt sprak Jack over de uitdagingen en mogelijkheden die ’s-Hertogenbosch in het verschiet heeft. We willen het historische karakter van de stad bewaken, maar anderzijds roepen de klimaatdoelstellingen en de toenemende vraag naar huisvesting om verandering. Er is de stad, en er is de rest daarbuiten. Polarisatie is actueler dan ooit tevoren: terwijl de wereld diverser en toch meer verbonden is dan ooit tevoren. Hoe we elkaar gaan zullen vinden tijdens de komende 6 jaar van Jacks termijn zal moeten blijken, maar dat de intentie er in ieder geval is om dit te gaan doen moge duidelijk zijn. Ik ben benieuwd.

De aanwezigheid van het historische karakter van ’s-Hertogenbosch was tot slot nog even extra voelbaar tijdens de laatste presentatie. Frank Meijer, ingenieur bij MTD landschapsarchitecten, verraste met een presentatie over de Spaanse Nederlanden met ’s-Hertogenbosch als centraal toneel. In en rond de stad is een grote diversiteit aan (voormalige) verdedigingswerken te vinden. Op diverse plekken is hier een fusie ontstaan van het oude met het nieuwe; een mooi voorbeeld hiervan is de parkeergarage St.-Jan, aan het zuiderpark. De komende jaren liggen er nog vele plannen klaar om hier verder ontwikkeling in te maken, door bijvoorbeeld het verbinden van de verdedigingswerken door middel van fietspaden (bijvoorbeeld bij kasteel Maurick). Met behoud van- en anticipatie op het natuurlijke karakter van de omgeving.

De avond zoals hierboven beschreven is slechts een bescheiden indruk van wat er op dit moment allemaal gaande is in en rond ’s-Hertogenbosch; op het gebied van milieu, innovatie, natuur en creativiteit. Een te bescheiden indruk om te kunnen delen in een avond MiNC, zoals het mij al 4 edities enthousiasmeert. Daarop kan ik je maar 1 ding vertellen; bijzijn is meemaken. Dus hopelijk mag ik in september weer een stoel bezetten in de Verkadefabriek, terwijl ik samen met jou onder het genot van een biertje mag delen, in alles wat deze avond zo leuk maakt.

Burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers

MUZIEK

De muziek werd verzorgd door Eefke en Youri.

 

 

De entree is gratis. U bent welkom in de clubzaal van de Verkadefabriek. Het programma is van 20.00 tot 22.00 uur met halverwege een pauze. Na afloop is er de mogelijkheid om met een drankje na te praten en te netwerken. De zaal is vanaf 19.30 uur toegankelijk.

Word vriend, volg ons op www.minc-denbosch.nl | facebook: @MiNCcafe
Word vriend, draag bij en laat uw waardering blijken door een steunbedrag over te maken.
Ga naar de vriendenpagina op www.minc-denbosch.nl en doneer snel en veilig via iDeal.
Word vriend, doe mee! MiNC wordt 100% door vrijwilligers uitgevoerd.
Er is altijd talent en inzet nodig voor redactie, communicatie en website. Interesse? info@minc-denbosch.nl

 

Tagged:

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.