Word vriend!
News

Verslag verkiezingsavond door student

Verslag verkiezingsavond door student

Verslag MiNC-café 05-03-2017  door Vincent Latjes

 

Na het vorige MiNC-café, ergens in de tweede helft van 2017, lag bij mij in ieder geval de verwachting vast dat het een interessante avond zou gaan worden. Een avond gevuld met gelijkgezinden, klasgenoten en uiteraard een vloeibare lekkernij erbij. Wat deze avond een speciaal karakter gaf was achter wel het feit er niet uitsluitend gelijkgezinde zielen het podium zouden bestijgen, maar juist ook de minder gelijkgestemden. Het is namelijk verkiezingstijd, en dus zou er een verkiezingsdebat plaats vinden. Uiteraard wel MiNC-stijl; milieu, innovatie, natuur en creativiteit als kerngedachte, omlijst door een informeel karakter met een vrolijke noot.

Toen ik vooraf mezelf alvast wou verdiepen in wat er te verwachten viel begaf ik me naar de website van het MiNC-café, om daar mezelf te verbazen over twee zaken. In de eerste plaats de hoeveelheid (lokale) partijen die deel zou nemen deze verkiezingen, maar toch ook vooral het feit dat de PVV erbij stond. Het beeld wat mij na dertien jaar PVV misschien wel het meeste beklijft, is het feit dat PVV en klimaat evengoed in een zin te noemen vallen als Prem Radhakishun en optimisme.

Mij lijkt dus stiekem toch dat een optreden namens de PVV bij MiNC-café een dappere poging tot het winnen van stemmen moet zijn, of gewoon een communicatiefout in de uitnodiging. Dit dan weer in tegenstelling tot het praten voor eigen parochie waar de Bossche Groenen of GroenLinks zich aan wagen – waar overigens ook niks mis mee is. Gelijke mensen, gelijke kansen!

Met die laatste gedachte heb ik dan ook de Verkadefabriek betreden. Na een kort welkomstpraatje en wat uitleg over het verloop van de avond, was het de beurt aan de deelnemende partijen om een korte pitch te geven over hun idealen & visie op het milieu. De VVD die aftrapte met een timing van boekhoudkundige precisie in de eerste ronde, en de daaropvolgende sprekers die in dit kielzog er om en nabij ook wel binnen twee minuten uitkwamen vormde een vermakelijke warming-up voor wat nog komen ging.

Tijdens de tweede ronde pitchen was vooral het optreden van Frans van Bosch Belang de grote uitschieter, die ondanks de twee ruime minuten die iedere kandidaat kreeg niet in staat was zijn volledige vier kantjes op te kunnen lezen. Na pagina twee moest ie toch echt concluderen dat de tijd op was. Dat ie het begin van zijn twee minuten gebruikte om de zaal te informeren dat hij ‘nie zo een kei’ is in politieke speeches, sierde zijn oprechte nuchterheid dan ook alleen maar meer.

Mijn sympathie heb je, beste Frans!

Na het speechen kregen alle partijen de kans om hun zegje te doen bij verschillende stellingen omtrent lokale thema’s, na een (fysiek) standpunt in te hebben genomen op het podium. Links op het podium voor de gestelde stelling, rechts tegen de gestelde stelling. Deze wirwar van positie-zoekende politici resulteerde in een zowel komisch als interessant schouwspel. Zowel dankzij de dappere zielen die het uiterste stukje links (of rechts) claimden (maar vervolgens te ver van de microfoon stonden om een kans te bemachtigen hun toelichting te geven), als namens de stuggelingen die als een rots in de branding het neutrale toneel met bravoure claimden.

Tijdens dit schouwspel ontstonden er een aantal interessante discussies op het toneel. Opvallend sterk vond ik hierbij persoonlijk de optredens van Fouad Kabbouti (PvdA), René van den Kerkhof (D66) en Adriana Hernández (50Plus). Wat mij betreft lieten zij een anders dan gemiddeld beeld zien van de gemiddelde lokale politicus. Hun uitgesproken, goed onderbouwde en helder geformuleerde standpunten en weerleggingen, met respect voor zowel eigen achterban & oppositie, waren een aangename (politieke) nuance binnen dit debat.

Dat uiteindelijk Judith Hendrickx ervandoor ging met de benoeming van politicus van de avond, benoemd door een jury van zwevende kiezers, verbaasde me in de eerste instantie wel een beetje. Ze kwam minder dan gemiddeld aan het woord, en in debat was ze niet denderend sterk. Dat ze echter wel keer op keer het luidste applaus mocht incasseren voor haar woorden, sterkte het gedachtegoed dat zij uitdroeg. Dat sterkte hetzelfde gedachtegoed, dat ons allemaal al bij elkaar bracht tijdens dit MiNC-café. En wat dat betreft, is Judith dan inderdaad wel onze terechte winnaar van de avond.

Tagged:

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.