Word vriend!
News

MiNC café maandag 16 december 20:00 uur

MiNC café maandag 16 december 20:00 uur

Maandagavond 16 december a.s. bent u van harte welkom bij het MiNC-café in de Verkadefabriek. MiNC-presentatoren Frank Finkers, Rob de Vrind en Lise-Marie Bom brengen u op de hoogte van de laatste actualiteiten op het gebied van duurzaamheid, innovatie en milieu.

GROENE KERK
Een groene kerk? Jan Dijkshoorn, eigen ondernemer en bestuurslid van de TVVL regio Brabant, komt u alles vertellen over de verduurzaming van de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch. Tijdens een interne verbouwing van de Grote Kerk, heeft hij besloten om de Grote Kerk verder te gaan ‘vergroenen’. Vanuit het oogpunt van de energietransitie een uitermate interessante uitdaging: hoe kun je een groot, monumentaal, slecht geïsoleerd gebouw verduurzamen, zelfs zodanig dat het op termijn energieneutraal wordt? Een prachtig voorbeeld van hoe het wel kan!

VERSTIKKENDE STIKSTOF IN DE BRABANTSE NATUUR
Het houdt de gemoederen aardig bezig momenteel: de stikstof-crisis. Media komen ruimte tekort voor al het nieuws en de opinies. Snelwegen puilen uit van de trekkers, bestuurd door boze boeren. Een sleutelrol in de stikstofproblematiek is weggelegd voor Natura 2000: een (Europees) netwerk van beschermde natuurgebieden. 20 van de in totaal 160 Nederlandse Natura 2000-gebieden liggen in de provincie Noord-Brabant. De heer Toine Cooijmans van Natuurmonumenten legt uit wat de impact van de stikstofcrisis is op onze Brabantse natuur.

Toine Cooijmans

BIODIVERSITEIT OP BOERENLAND; DROOM OF DOEL? 
De slogan: ‘Met Partridge 30% meer biodiversiteit op boerenland‘, spreekt tot de verbeelding. Maar is het niet te mooi om waar te zijn? Jochem Sloothaak, initiatiefnemer van het project en trekker van het Brabantse demonstratiegebied Oude Doorn, komt ons meer vertellen over het project PARTRIDGE.

Jochem Sloothaak

Brabants Landschap werkt samen met organisaties uit Nederland, België, Duitsland, Schotland en Engeland aan het Interreg-project PARTRIDGE. In tien voorbeeldgebieden, verspreid over de vijf deelnemende landen, worden betere leefomstandigheden gecreëerd voor akkernatuur, met de patrijs als boegbeeld. 
Eén van de hoofddoelen is om 30 procent meer biodiversiteit te realiseren. Een belangrijk onderdeel is het uitwisselen van kennis met boeren, jagers, natuurbeschermers en beleidsmakers door heel Europa. 
Zo wordt gewerkt aan een natuurinclusieve landbouw. Het jaar 2019 was het 3de jaar van het project. In zijn presentatie tijdens het MiNC café, kan Jochem een voorzichtige balans opmaken over deze eerste jaren. Een heuse primeur! Komt allen!

MUZIEK
De muziek wordt verzorgd door het getalenteerde duo Floor Dijkstra (zang) en Julia van Gulik (piano). Wij zijn bijzonder blij en trots dat Floor en Julia bereid zijn het aankomende MiNC café extra te laten sprankelen!

Floor Dijkstra (rechts) en Julia van Gulik

MINC in 2020
Vanzelfsprekend bent u ook welkom op de volgende MiNC avonden in het nieuwe jaar.

De data voor 2020 zijn: 30 maart, 22 juni, 28 september en 14 december. 

Uiteraard wordt ieder MiNC café aangekondigd via de website, nieuwsbrief en/of social media.

De toegang is zoals altijd gratis. U bent welkom vanaf 19:30 uur in de Clubzaal van de Verkadefabriek. Het MiNC-café begint om 20:00 uur en eindigt rond 22:00 uur waarna u onder het genot van een drankje kunt napraten.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,