Word vriend!
News

MiNC-café maandag 27 september: Nieuwe energie!

MiNC-café maandag 27 september: Nieuwe energie!

We mogen weer: MiNC is er weer, met NIEUWE ENERGIE! In onze vertrouwde Verkadefabriek organiseren wij op maandag 27 september a.s. ons MiNC-café. De zaal gaat open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. U bent van harte welkom.

CORONA-REGELS
De Verkadefabriek laat mensen binnen op vertoon van een geldige QR-code in de CoronaCheck-app. De bar is open en een mondkapje is niet verplicht.

NIEUWE ENERGIE!
Het programma draait deze keer om het thema ‘Nieuwe energie!‘ En niet alleen omdat, met het afbouwen van de corona-maatregelen, wij zelf ook nieuwe energie ervaren om weer een ouderwets mooi offline MiNC-café neer te zetten!

Nieuwe energie op ecologisch vlak in onze gemeente ‘s-Hertogenbosch bijvoorbeeld, door het aantreden van twee nieuwe stadsecologen: Kees Konings en Jan van Mil.

Maar ook nieuwe energie in de mondiale klimaatproblematiek, door het ontstaan en succes van de globale beweging  Extinction Rebellion; namens Extincion Rebellion Den Bosch vertellen Alicha van der Aa en Rick van de Pol u over hun drijfveren, doelstellingen en acties.

En tot slot, de nieuwe energie waar we als samenleving naartoe willen: van fossiele naar duurzame energiebronnen. Sandor Löwik van de Brabantse Milieufederatie (BMF) vertelt over deze energietransitie en de lastige keuzes die dat soms oplevert.

Maar als vanouds wordt het spits afgebeten door onze eigen Rob de Vrind, die al sinds jaar en dag telkens weer nieuwe energie aan iedere MiNC-avond toevoegt met zijn Nieuws uit de Natuur.

Tussen de bedrijven door bestijgt Robert de Wit de groentekist, om ons in twee minuten te vertellen over de SPARK Challenge.

Muziek is er natuurlijk ook! Wellicht kent u multi-talent Tycho Nomes al van de band Kick & Ik, te beluisteren op Spotify. Ook zonder band speelt muzikant en acteur Tycho de pannen van het dak.

NIEUWE STADSECOLOGEN

Bossche stadsecoloog Kees Konings

Kees Konings en Jan van Mil, de twee nieuwe stadsecologen van gemeente ‘s-Hertogenbosch, stellen zich graag voor aan het MiNC-publiek. Ze presenteren over de groene projecten waarbij zij betrokken zijn, en welke resultaten we daar binnenkort van kunnen zien. Ook gaan ze graag in gesprek over de samenwerking(s kansen) tussen gemeente en actieve groene Bosschenaren.

EXTINCTION REBELLION

Extinction Rebellion ‘s-Hertogenbosch

Alicha van der Aa en Rick van de Pol van Extinction Rebellion Den Bosch vertellen over de noodzaak voor radicale klimaat- en milieu-actie. Extinction Rebellion Den Bosch bestaat uit lokale activisten van alle leeftijden en achtergronden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Met name bij landelijke acties wordt geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid niet geschuwd. Met hun acties eisen ze van de overheid om eerlijk te zijn over de klimaatcrisis en ecologische crisis, te doen wat nodig is en burgers bij besluitvorming te betrekken.

In de presentatie wordt kort ingegaan op wat de activisten drijft en waarom actie noodzakelijk is. Alicha: “Onze ogen sluiten voor klimaatproblemen is niet langer mogelijk, het is tijd om naar de wetenschap te luisteren en tijd voor actie!

Lees hier een artikel over Extinction Rebellion Brabant in het Eindhovens Dagblad, inclusief een interview met Rick van de Pol.

In oktober heeft Extinction Rebellion een volgende grote actie gepland onder het motto ‘De crisis is nu!!’.

OP DE GROENTEKIST: SPARK CHALLENGE

De SPARK Challenge – editie 2021, met de titel CLOSE THE LOOP – biedt studenten, net afgestudeerden en professionals de kans om een compleet ontwikkeld prototype en marktimplementatie op te zetten met begeleiding van experts en bedrijfsleven. Close the Loop is een challenge waarbij circulair design centraal staat. Een professionele jury kijkt naar duurzame resultaten en processen.

Ben jij of ken jij die persoon die bedenkt hoe de cirkel wél kan worden gesloten waarbij duurzaamheid voorop staat om afval te reduceren én de levenscyclus van een product te verlengen?

Check voor meer informatie www.sparkchallenge.nl. Werk je oplossing op 1 A4 uit voor een van de challenges en zend jouw idee in via www.sparkchallenge.nl.

DE ENERGIETRANSITIE

Sandor Löwik (Brabantse Milieu Federatie)

Als medewerker Energie en circulaire economie bij de Brabantse Milieu Federatie (BMF) zet Sandor Löwik zich in om duurzame energievormen, met name grootschalige wind- en zonne-energieprojecten, zo goed mogelijk in het Brabantse landschap in te passen. Daarbij gaat het om een verstandige afweging tussen hernieuwbare energie aan de ene kant, en de verbinding met het cultureel erfgoed, behoud van kwetsbare natuurwaarden, en aandacht voor de lokale landschappelijke waarden aan de andere kant.

De keuzes die hierbij gemaakt moeten worden, zijn niet altijd even gemakkelijk. Tijdens het MiNC-café neemt Sandor u op interactieve wijze mee in dit speel- en spanningsveld. Uw mening telt!

MUZIEK

Mijn naam is Tycho Nomes ik ben 18 jaar en studeer nu aan het conservatorium muziektheater in Arnhem. Ik speel al lange tijd muziek en schrijf ook mijn eigen liedjes. Ik heb een 3 jaar durige acteursopleiding afgerond en ben nu bezig mij te verdiepen in alleen de muziek. Ik speel gitaar, piano en mondharmonica en kom graag spelen! Ook speel ik in een bandje waarin wij nederlandstalige muziek maken. Wij noemen onszelf Kick & Ik en hebben 2 nummers uitgebracht op Spotify!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,