Word vriend!
News

MiNC café 18 september

MiNC café 18 september

Bouwmateriaal verbouwen, armoede in Den Bosch en de Dutch Design week 2023

Maandagavond 18 september is het weer tijd voor MiNC ! Natuurlijke bouwmaterialen die in de regio worden geproduceerd; Rob van den Bogaart introduceert “Building Balance” en wat het thema van “Land tot Pand” inhoudt. Karla Niggebrugge geeft een kijkje in de Dutch Design Week 2024, en Danny Willems van de Voedselbank in’s-Hertogenbosch geeft ons inzicht in de armoedestatus van onze stad. Tussendoor verrast Spoken Words artiest “Qube” ons met een bijzonder optreden. De clubzaal is open vanaf 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur. U bent van harte welkom !

Het programma

Nieuws uit de natuur/ Rob de Vrind

Hoe is de Brabantse zomer geweest Rob ? We zijn benieuwd, want allicht is het een prima optie om de volgende zomervakantie maar lekker in het Brabantse te verblijven en klokjesgentianen, pimpernelbaluwtjes en orchideeën te gaan spotten.

Onze sprekers en hun onderwerpen

BUILDING BALANCE / Rob van den Bogaart : 

Het programma Building Balance heeft als ambitie om via fieldlabs 50% biobased materialen in 2040 in de bouw te realiseren. De agrarische sector kan vezelgewassen telen waarmee biobased bouwproducten worden gemaakt die een vrijwel permanente koolstofopslag in gebouwen garanderen. Een mooie oplossing voor extensivering in de landbouw (van vee naar vezel), waarmee een driedubbel klimaat effect wordt gehaald. Hoe organiseer je een nieuwe keten waarbij de teelt, de ontwikkeling van materialen en bouwers die deze materialen gebruiken voor woningbouw worden verleid om er mee aan de slag te gaan.

VOEDSELBANK ‘S-HERTOGENBOSCH / Danny Willems :

Scholenvoorlichter van de Voedselbank; Danny Willems geeft antwoord op de vragen van onze presentator Frank Finkers. Veel mensen dreigen onder het bestaansminimum te raken en de Voedselbank speelt een steeds belangrijkere rol in de Bossche samenleving. Het gesprek is interactief dus kom vooral ook met uw vragen aan de Voedselbank naar deze MiNC avond

DUTCH DESIGN WEEK / Karla Niggebrugge : 

Dutch Design Week is al 25 jaar een begrip in Eindhoven en ver daarbuiten. Jaarlijks is het grootste designevenement van Noord-Europa gedurende negen dagen op vele manieren te beleven. Tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten van ruim 2600 ontwerpers worden dan door meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland bezocht. De nadruk ligt niet op mooie stoelen, tafels en vazen maar op wat design kan betekenen voor de maatschappij. Karla Niggebrugge (provincie Noord-Brabant) vertelt over het doel van de Dutch Design Week en laat zien hoe er bijvoorbeeld concreet in de Embassy of Water door overheid en ontwerpers wordt samengewerkt. Ook krijg je een voorproefje wat er te zien is in de komende editie van 21 tot 29 oktober.

Muziek

Christian Scheres / Qube

Onze huiszangeres Christian Scheres zingt u tegemoet in de Clubzaal met het op maat gemaakte en altijd actuele MiNC lied bij aanvangst van ons programma. 

Daarna is rapper en woordkunstenaar Qube (Jasper van den Bovenkamp) aan de beurt, hij creëert om iets bij je te raken. In zijn conceptuele, verhalende teksten onderzoekt hij zichzelf en de wereld om zich heen. Een wereld vol tumult, met angstaanjagende toekomstbeelden, verleiding, verwoesting, digitalisering, verwarring, tweedeling en strijd. Maar ook overgave, berusting, verlossing en de schoonheid van het bestaan. De elektronische producties van Michiel van Steenhoven zijn een verklanking van dit universum. Wilde, onstuimige, overweldigende beats gaan over in sprankelende, ontroerende composities die te horen zijn op Qube’s debuutalbum van 18 mei 2023. De in Brabant woonachtige Zeeuw was support voor o.a. Zwart Licht en Diggy Dex, speelde op Concert At Sea en werd verkozen tot ‘Zeeuwse Belofte.’

De presentatoren van de avond zijn Frank Finkers en Rob de Vrind


MiNC staat voor Milieu, innovatie, Natuur en Creativiteit. Onder de naam MiNC-café organiseert stichting MiNC viermaal per jaar een laagdrempelig debatpodium in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens een MiNC-café komen diverse duurzaamheids- en milieu-onderwerpen aan bod, afgewisseld door amusement.
Komende MiNC data voor in uw agenda : 

11 december – oa. Prof.dr. M.P.Berg Hoogleraar bodemfauna en natuurlijk ecosysteem dynamiek 
                                Boswachter Frans Kapteijns
                                Bio ArtLab Eindhoven : Jalila Essaïdi
                                Muziek van Cheryl Hayes ( en Bora ? )
Tagged: , , , , , , ,