Word vriend!
News

Even voorstellen: Jan Dijkshoorn – Groene Kerk

Even  voorstellen: Jan Dijkshoorn – Groene Kerk

Tijdens het volgens MiNC café op maandag 16 december, zal Jan Dijkshoorn ons meer vertellen over het concept ‘Groene kerk’. Maar wie is Jan Dijkshoorn eigenlijk? Hieronder introduceert hij zich alvast.

Mijn naam is Jan Dijkshoorn, geboren op 22 mei 1959 in Vlaardingen. Sinds 1972 woon ik in ’s Hertogenbosch, momenteel in de Maaspoort.

Ik heb 39 jaar ervaring op het gebied van advies en engineeringwerkzaamheden van gebouwinstallaties. De laatste 15 jaar heb ik bij Uticon ingenieurs Bureau gewerkt als adviseur en projectleider op diverse projecten.

Sinds september van dit jaar ben ik verdergegaan als zelfstandig ondernemer. Met mijn eigen advies-onderneming, Bureau59 B.V., heb ik mij gespecialiseerd in retail installaties, waarbij er vaak geen standaard technische installaties mogelijk zijn maar “out of the box” oplossingen moeten worden bedacht.

Ik ben ook bestuurslid van de TVVL regio Brabant, en ik ben van 2014 tot 2018 lid geweest van dagelijks bestuur van TVVL. TVVL is een vereniging voor gebouwingenieurs, en heeft als thema: energie voor de toekomst; en daarbinnen met name: de trends rond de in de toekomst beschikbare technieken en de praktische oplossingen.

Grote uitdaging en kans is de energie transitie die we mogen gaan realiseren. Mede door de vereniging TVVL, heb ik geleerd om de uitdagingen die voor ons liggen, te zien als een kans. Een kans op het toepassen van nieuwe technische oplossingen. Een kans op het kunnen toepassen van alternatieve energiebronnen. Een kans dat er binnen korte tijd geheel nieuwe technieken beschikbaar komen.

Juist het zien van de energie transitie als een kans, en niet als een bedreiging, schept nieuwe mogelijkheden. Immers, voor 2050 moet de gebouwde omgeving “energieneutraal” zijn en van het  gas af. We hebben hiervoor nog 30 jaar, of ca. 6750 werkdagen. Dat lijkt nog ver weg. Maar bedenk dat er ongeveer 4 miljoen woningen en 2 miljoen utiliteits- en industrie-gebouwen moeten worden gerenoveerd. Vanaf nu tot aan 2050 komt dit overeen met 888 gebouwen per dag!

We kunnen dit zien als een onhaalbare missie, maar ik zie het als een kans, omdat we dit gaan realiseren met andere oplossingen dan die we nu kennen en toepassen.

Wat heeft dit alles te maken met het onderwerp ‘Groene Kerk’?

Ik houd me bezig met de verduurzaming van de Grote Kerk in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens een interne verbouwing van de Grote Kerk, hebben we besloten om de Grote Kerk verder te gaan ‘vergroenen’. Vanuit het oogpunt van de energietransitie een uitermate interessante uitdaging: hoe kun je een groot, monumentaal, slecht geïsoleerd gebouw verduurzamen, zelfs zodanig dat het op termijn energieneutraal wordt?

Tijdens het MiNC café van maandag 16 december vertel ik u er graag meer over!

De Grote Kerk in ‘s-Hertogenbosch
Tagged: , , , , , , , , , , , ,