Word vriend!
News

MiNC 10 juni: Meer over wildplukken, het Bosch dialect en een lepelaar

MiNC 10 juni: Meer over wildplukken, het Bosch dialect en een lepelaar

Maandagavond 10 juni is MiNC er weer! Deze avond hebben we een erg mooie mix van sprekers. “ Het duurt ekkes moar dan hedde ok wa!” Het Bosch dialect krijgt een gezicht in de vorm van Frank Finkers, en we gaan zien hoe het wild plukken en koken met Geertje Jansen van wandeloogst eruit ziet. Als derde spreker hebben we deze keer een verrassing voor u. De muziek wordt verzorgt door de Kitzeln band.

Komt allen want we hebben er weer zin in! De clubzaal van de Verkadefabriek is open vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur.

Toegang is gratis, u bent van harte welkom !

NIEUWS UIT DE NATUUR – Rob de Vrind

Rob zorgt wederom voor een heldere kijk op de actualiteit, want klopt het dat de illegale zonnepanelen die geplaatst zijn in den Bosch nu weer wel mogen blijven liggen? Naast gedoe rondom deze zonnepanelen is er gelukkig een lepelaar gespot in de Gement, en heeft Rob nog veel meer verrassend leuk natuur nieuws.

MiNC-presentator Frank Finkers neemt dit keer zelf het voortouw met een bijzondere presentatie op het podium, die valt in de categorie C van MiNC: creativiteit, maar hij legt het accent op natuur. Frank is kenner van het Bossche dialect, onder meer bedenker van het jaarlijkse Grôôt Bosch Dictee, Bossche tekstschrijver en juryvoorzitter van het Brabants Dialectfestival.

Wat heeft het Bossche dialect met milieu, innovatie, natuur en creativiteit te maken? Met andere woorden: hoe ‘gruun’ is het Bossche dialect? Een duurzaam kijkje in de (gaar)keuken van ons eigen Bossche dialect, waarbij er vooral veel aandacht is voor de N van natuur.

Weet u bijvoorbeeld hoe een Bosschenaar een meikever noemt? En een houtworm? Of boerenkool? Frank neemt u mee in de groene wereld van het Bossche dialect.

“Sneak Speak” – Laat u verrassen door het onbekende

Wat gaat het zijn? Durft u het aan? Laat u verrassen door de onbekende spreker die vanavond op uw pad komt. Allicht zorgt deze spreker voor nieuwe inzichten en wegen die u anders niet had ontdekt.

WANDELOOGST – Geertje Jansen

Geertje Jansen is cultuur-historisch natuurgids. Aan de hand van planten, struiken, bomen en paddestoelen deelt ze graag floralore, verhalen over hoe de natuur door de eeuwen heen door de mens gebruikt is.

Als ervaren wildplukgids en historicus weet ze dat planten niet alleen nuttig of functioneel zijn, maar voor de mens vroeger veel meer waarde hadden. Dat respect voor de natuur en de kennis over het gebruik met de natuur om ons heen deelt ze graag met een breed publiek en de geïnteresseerde natuurliefhebber via haar initiatief Wandeloogst.

Geertje vertelt bij MiNC floralore over de planten die op dat moment in en om Den Bosch in bloei staan.

  

Muziek – Kitzeln Band

Kitzeln Band, al eerder te gast bij MiNC, is een vierkoppig ensemble en komt ons verrassen met Klezmer muziek met een vleugje Jazz. Klezmer is de jiddische feest-en dansmuziek veelal gespeeld op bruiloften en andere feestelijke gelegenheden.

Klezmer muziek kent veel stijlinvloeden vanuit verschillende culturen waaronder de Roemeense en Hongaarse, landen waar o.a muzikaal contact was met zigeuners. Echter is ook de Amerikaanse jazz in de Klezmer muziek herkenbaar.

De presentatoren van het MiNC Café; Frank Finkers en Rob de Vrind

Komende MiNC Cafés voor in uw agenda:

  • 30 september
  • 9 december

MiNC staat voor Milieu, innovatie, Natuur en Creativiteit. Onder de naam MiNC-café organiseert stichting MiNC viermaal per jaar een laagdrempelig debatpodium in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens een MiNC-café komen diverse duurzaamheids- en milieu-onderwerpen aan bod, afgewisseld door amusement.

Tagged: , , , , , , , ,